Βιογραφικό

Ο Βασίλειος Φαλτζής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Έλαβε το πτυχίο του από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) το 2007 κατόπιν εισαγωγής μέσω πανελληνίων εξετάσεων.

Στη συνέχεια και αφότου ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία ως οπλίτης ιατρός, εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Σουηδία, όπου και απέκτησε την Ειδικότητα της Ψυχιατρικής έπειτα από πενταετή μεταπτυχιακή εκπαίδευση, υπό την κεντρική εποπτεία του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης της Σουηδίας (Socialstyrelsen).

Κατά τη διάρκεια της ιατρικής ειδικότητας, ασκήθηκε διεξοδικά στη διάγνωση και θεραπεία του συνόλου των ψυχιατρικών διαταραχών της ενήλικης ζωής. Το κύριο μέρος της κλινικής του μετεκπαίδευσης έλαβε χώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λούλεο (SUS), υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου ακαδημαϊκού Dr Peter Skeppar. Το θεωρητικό μέρος της εκπαίδευσής του πραγματοποιήθηκε στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Στοκχόλμης (Karolinska Institutet), της Ουψάλα (Akademiska Sjukhuset), του Γκέτεμποργκ (SU) και του Ούμεο (NUS).
Παράλληλα με το κλινικό του έργο, εκπαιδεύθηκε συστηματικά στο Ινστιτούτο Γνωστικής – Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας του Γκέτεμποργκ υπό την εποπτεία της διεθνούς φήμης ψυχοθεραπεύτριας Ewa Mörtberg, όπου και έλαβε τον τίτλο του πιστοποιημένου Ψυχοθεραπευτή. Στην πορεία του χρόνου, διεύρυνε τη θεραπευτική του προσέγγιση με τα μοντέλα της Θεραπείας Σχημάτων και της Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας.

Είναι κάτοχος τίτλου εξειδίκευσης στον τομέα της Τηλεϊατρικής του ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και κάτοχος της διεθνούς πιστοποίησης (UEMS, European Union of Medical Specialists) στην καινοτόμο μέθοδο θεραπείας rTMS, από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ (UM).

Εργάστηκε επί οκτώ συναπτά έτη ως Ειδικός Ψυχίατρος, με βαθμό Επιμελητή Α´ στο τμήμα επείγουσας ψυχιατρικής και στα εξωτερικά ιατρεία της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Sunderby ενώ παράλληλα υπήρξε ειδικός συνεργάτης στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Ερεμπρού (USÖ) και της Ουψάλα (Akademiska Sjukhuset).

2014 - 2021

Το 2014 έλαβε τη θέση του Συντονιστή Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής  Κλινικής του Νοσοκομείου Sunderby. Μεταξύ άλλων σχεδίασε, ίδρυσε και λειτούργησε ως επικεφαλής το εξειδικευμένο τμήμα διάγνωσης – θεραπείας ενηλίκων με ΔΕΠΥ (ADHD), καθώς και το ειδικό τμήμα διάγνωσης – θεραπείας ατόμων με συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές. Παράλληλα, διατέλεσε τομεάρχης διασυνδετικής ψυχιατρικής του ίδιου νοσοκομείου με ιδιαίτερη ενασχόληση στους τομείς της ψυχογηριατρικής, της ψυχοσωματικής ιατρικής καθώς και της περιγεννητικής ψυχικής υγείας της γυναίκας (κατά την κύηση και τη λοχεία).

 

Από το 2016 μέχρι και σήμερα κατέχει τη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή στο ίδιο νοσοκομείο με πλήρες κλινικό, διδακτικό και συντονιστικό έργο. Είναι επίσης υπεύθυνος για την εκπαίδευση ειδικευόμενων ψυχιάτρων, φοιτητών Ιατρικής και την επιμόρφωση ιατρών άλλων ειδικοτήτων σε θέματα ψυχιατρικής – ψυχοθεραπείας.

Υπήρξε πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της Τηλεψυχιατρικής στη βόρεια Σουηδία, με κύριο μέλημα, την παροχή υπηρεσιών τριτοβάθμιας ψυχικής υγείας σε άτομα που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές της Σκανδιναβίας. Συμμετέχει επίσης ενεργά στην εκπόνηση νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων (Guidelines) σε τοπικό και εθνικό επίπεδο καθώς και σε προγράμματα κλινικής έρευνας και φαρμακολογίας. 

my-university

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών συνεδρίων και επιστημονικών συμποσίων και είναι μέλος μεγάλου αριθμού διεθνών επιστημονικών εταιρειών. Μεταξύ άλλων, είναι ενεργό μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Σουηδίας (SLF),  της Σουηδικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (SPF), της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας (WPA), της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας (EPA), του Σκανδιναβικού Οργανισμού Ψυχιατρικής (NPA), της Σουηδικής Εταιρείας Γνωστικής – Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (BTF), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γνωστικής – Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (EABCT) και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας (ΙΣΛ).

faltzis-portrait
2021

Το 2021 επέστρεψε στην Ελλάδα με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στον τομέα της Ψυχιατρικής. Διαμένει πλέον μόνιμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λάρισα, όπου και διατηρεί πλήρως εξοπλισμένο Ιατρείο Ψυχικής Υγείας στην οδό Κενταύρων 29 & Κύπρου, ενώ παράλληλα εργάζεται καθημερινά μέσω τηλεϊατρικής ως επιμελητής Α’ με καθήκοντα επιστημονικού συντονιστή διευθυντή στην πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Sunderby της Σουηδίας.