Στο ιατρείο παρέχεται, κατόπιν ραντεβού, επιστημονικά άρτια ψυχιατρική εκτίμηση, διάγνωση και ολιστική αντιμετώπιση όλου του φάσματος των ψυχικών διαταραχών και ψυχολογικών συμπτωμάτων της ενήλικης ζωής.
Η διάγνωση είναι συνήθως εφικτό να τεθεί στην πρώτη κιόλας συνεδρία, όμως σε πιο σύνθετες περιπτώσεις ο καθορισμός της διάγνωσης μπορεί να χρειαστεί περισσότερες από μία συναντήσεις καθώς οι απαιτήσεις της συνέντευξης ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα και τον τύπο του προβλήματος.
Η αρχική συνεδρία διαρκεί συνήθως 60 με 90 λεπτά, αλλά μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο, όταν το επιβάλλει η ανάγκη πληρέστερης διερεύνησης ενός περιστατικού. Αρκετά συχνά κρίνεται αναγκαία η χρήση ειδικών ερωτηματολογίων ή ακόμη και η λήψη πληροφοριών από το περιβάλλον του ασθενή όπως από κάποιον συγγενή, φίλο ή άλλους. Επίσης ορισμένες φορές, κυρίως για λόγους διαφορικής διάγνωσης, μπορεί να κριθεί αναγκαίος ο περαιτέρω εργαστηριακός ἠ απεικονιστικός έλεγχος, σε συνδυασμό πάντοτε με ενδελεχή σωματική εξέταση και λήψη σχετικού ιστορικού.
Η ψυχιατρική συνέντευξη αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο που διαθέτει ο κλινικός γιατρός προκειμένου να οδηγηθεί στη διάγνωση της ψυχικής διαταραχής. Κατά τη διάρκεια της ψυχιατρικής συνέντευξης λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να τεθεί η διάγνωση ενώ ταυτόχρονα οικοδομείται η θεραπευτική σχέση ιατρού-ασθενούς με απώτερο σκοπό την αποτελεσματική θεραπεία. Ο ψυχίατρος πρέπει να διαθέτει όλες τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να εξασφαλίζει άμεσα ένα πλαίσιο ασφαλείας στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του αλληλοσεβασμού. Για το λόγο αυτό ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης του ψυχιάτρου αφορά στην ανάπτυξη ειδικών και εκλεπτυσμένων τεχνικών ώστε να μάθει να ακούει τον ασθενή, να παρατηρεί και να ερμηνεύει τη συμπεριφορά του.
Όπως και στις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες, η διαγνωστική δεξιότητα αυξάνει με τη γνώση και την εμπειρία. Η έλλειψη κλινικής εμπειρίας, σωστής τεχνικής και επιστημονικής κατάρτισης, ειδικά στον τομέα της ψυχιατρικής, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε λάθος διαγνωστικά συμπεράσματα και κατά συνέπεια σε αποτυχημένη θεραπευτική προσέγγιση.
Η διαγνωστική ακρίβεια βελτιστοποιείται με τη χρήση ειδικών ερωτηματολογίων και εργαλείων αξιολόγησης, ενώ στηρίζεται στα δύο κύρια διαγνωστικά εγχειρίδια – στο DSM 5 ( Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, που εκδίδεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, APA) και στο ICD-11 (Διεθνής Ταξινόμηση Ασθενειών και Συναφών Προβλημάτων Υγείας που εκδίδεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, WHO).
Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τη λήψη μιας διάγνωσης χρήσιμη και καθησυχαστική καθώς προσφέρει ένα βαθύτερο πλαίσιο κατανόησης και συγκεκριμένες επιλογές αντιμετώπισης. Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι η διάγνωση στον τομέα της ψυχικής υγείας δεν αποτελεί ”ταμπέλα”, αλλά είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να κατανοηθεί το πρόβλημα ενός ατόμου και να ανοιχτεί ο δρόμος για τη λήψη βοήθειας.
Αφότου τεθεί η διάγνωση και τεκμηριωθεί με κάθε λεπτομέρεια στον ασθενή, ακολουθεί μια πλήρης ενημέρωση σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές που ενδείκνυνται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Η εκλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης είναι μια εξειδικευμένη και εξατομικευμένη διαδικασία. Από τη συνολική θεραπευτική φαρέτρα προτείνονται αυστηρά μόνο εκείνα τα θεραπευτικά μέσα που έχουν αδιαμφισβήτητα τεκμηριωμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, όπως αυτά ορίζονται από τα επιστημονικά πρωτόκολλα και τους σύγχρονους θεραπευτικούς αλγορίθμους.
Ο ασθενής συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων με στόχο την κατάρτιση του ιδανικότερου σχεδίου θεραπείας σύμφωνα τις δικές του προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις.
Οι τεράστιες εξελίξεις στον τομέα της ψυχιατρικής τις τελευταίες δύο δεκαετίες και η κατανόηση των βιολογικών διεργασιών πίσω από τα ψυχιατρικά συμπτώματα, έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη πολλών νέων, ιδιαίτερα εξελιγμένων, ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων.
Οι σύγχρονες φαρμακευτικές επιλογές έχουν βελτιώσει τις ζωές εκατομμύριων ανθρώπων χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις των παλαιότερων σκευασμάτων και έχουν καταργήσει οριστικά πολλούς μύθους του παρελθόντος σχετικά με τη ψυχοφαρμακολογία.
Η θεραπεία με φάρμακα πρέπει να επιλέγεται αποκλειστικά σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητη. Η χορήγηση των ψυχοφαρμάκων είναι μια εξειδικευμένη ιατρική πράξη και οφείλει να γίνεται αποκλειστικά από τον ειδικό ψυχίατρο και υπό στενή ψυχιατρική παρακολούθηση.
Δυστυχώς στη χώρα μας παρατηρείται σε μεγάλη κλίμακα το φαινόμενο της συνταγογράφησης ψυχιατρικών φαρμάκων από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, με συχνά τραγικές συνέπειες για τον ασθενή.
Η ψυχοθεραπεία πολλές φορές αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή ενώ άλλοτε μπορεί με θεαματικά αποτελέσματα να συμπληρώσει τη βιολογική θεραπεία με φάρμακα ή τη θεραπεία με τη μέθοδο rTMS.
- Αποτελεί μια επιστημονικά αποδεδειγμένη διαλεκτική θεραπεία για ένα μεγάλο εύρος ψυχολογικών διαταραχών και νοσημάτων.
- Προτείνεται ως θεραπεία εκλογής σε πολλές ψυχικές διαταραχές σε όλο το δυτικό κόσμο.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή το rTMS, ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου .
- Βοηθά τον θεραπευόμενο να αναγνωρίσει και να κατανοήσει το πρόβλημά του με βάση τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.
- Στηρίζεται στην παραδοχή ότι η συμπεριφορά μας είναι κατά κύριο λόγο κάτι που έχουμε ”μάθει” και έχει διαμορφωθεί από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον γύρω μας. Έτσι οι εμπειρίες μας έως τώρα στη ζωή και ο τρόπος συμπεριφοράς που έχουμε αναπτύξει επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας και τους άλλους, το πώς αισθανόμαστε, αλλά και το πώς πράττουμε στις διάφορες καταστάσεις της ζωής.
- Η θεραπεία ”διδάσκει” νέους τρόπους συμπεριφοράς και εναλλακτικές στρατηγικές διαχείρισης των διαφόρων καταστάσεων στη ζωή του θεραπευομένου. Αυτό σταδιακά οδηγεί στην αντικατάσταση προηγούμενων δυσλειτουργικών μοντέλων σκέψης και συμπεριφοράς με νέα, πιο χρήσιμα.
- Συμπληρώνει την προσέγγιση της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα χρόνια προβλήματα του χαρακτήρα και τις διαταραχές της προσωπικότητας.
- Αποτελεί ένα αυτόνομο, ολοκληρωμένο και εμπειρικά τεκμηριωμένο μοντέλο ψυχοθεραπείας
- Στηρίζεται σε τρεις βασικές έννοιες. Την έννοια του σχήματος, την έννοια των προβληματικών στρατηγικών αντιμετώπισης και την έννοια του τρόπου λειτουργίας.
- Η θεραπεία Σχημάτων αποτελεί μια σύγχρονη και ολιστική θεραπευτική παρέμβαση σε καταστάσεις όπως το χρόνιο άγχος, οι χρόνιες συναισθηματικές διαταραχές και οι χρόνιες δυσκολίες στις σχέσεις με τους άλλους.
- Ανήκει στις ανθρωπιστικές – βιωματικές θεραπείες και εστιάζει στην αυτεπίγνωση, στην εξεύρεση νοήματος, στη μοναδικότητα του ατόμου και στην ισότιμη θεραπευτική σχέση.
- Είναι μια δυναμική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που αφορά την ίδια την ύπαρξη.
- Η θεραπεία στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι ψυχολογικές δυσκολίες προέρχονται από την αναμέτρησή μας με τα δεδομένα της ύπαρξης. Επομένως, πίσω από τις καθημερινές έγνοιες και ανησυχίες βρίσκονται οι τέσσερις δομές της ύπαρξης του ανθρώπου: o θάνατος, το νόημα της ζωής, η ελευθερία και η απομόνωση.
- Είναι μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης μέσω της οποίας μπορούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να έρθουμε σε επαφή με τις βαθύτερές μας ανάγκες. Είναι μια μέθοδος που διευκολύνει τη διαδικασία της επίγνωσης διευρύνοντας τον ορίζοντα της στενής ατομικής μας ύπαρξης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Υπαρξιακή Φιλοσοφία και τις πρακτικές εφαρμογές της στην καθημερινή ζωή.
- Η θεραπεία δεν καθορίζεται από κάποια αυστηρή μέθοδο ή κανόνες θεραπείας. Η θεραπευτική σχέση στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία αποτελεί τον κύριο θεραπευτικό παράγοντα.
- Η θεραπευτική διαδικασία προϋποθέτει την οξυμμένη ευαισθησία του θεραπευτή για τα υπαρξιακά ζητήματα και απαιτεί από μεριάς του βαθιά γνώση και εγγενή φιλοσοφικό προσανατολισμό.
- Αποτελεί μια εξειδικευμένη θεραπευτική παρέμβαση που συνδυάζει την παροχή εκπαίδευσης με ψυχοθεραπευτικά στοιχεία.
- Ο κύριος στόχος της είναι να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει καλύτερα το πρόβλημά του. Συμβάλλει επίσης στην αποκάλυψη και στη διόρθωση παρανοήσεων γύρω από τη νόσο, μέσω τη μετάδοσης έγκυρων γνώσεων για τις αιτίες, τη θεραπεία, την πορεία και την πρόγνωση της ψυχικής διαταραχής.
- Δίνει στον ασθενή και στην οικογένειά του τη λογική που διέπει τη θεραπεία, ώστε να διευκολυνθεί η κατανόηση του προβλήματος και η αποδοχή της ενδεδειγμένης θεραπευτικής παρέμβασης, παράγοντες που οδηγούν στη σφαιρική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ψυχικής διαταραχής.
- Ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη θεραπεία ενώ ταυτόχρονα προάγει τη συμμετοχή των οικογενειών στη θεραπευτική διαδικασία.
Ορισμένες από τις ψυχιατρικές διαταραχές που αντιμετωπίζονται στο ιατρείο
- Συναισθηματικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, κυκλοθυμία, δυσθυμία, εποχική κατάθλιψη
- Αγχώδεις διαταραχές, όπως γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, διαταραχή πανικού, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, οξεία διαταραχή στρες, κοινωνική φοβία, ειδικές φοβίες, σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (διεθνώς Burnout), σωματοποίηση
- Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ ενηλίκων, διεθνώς ADHD-ADD)
- Διαταραχές ύπνου – χρόνια ή οξεία αυπνία
- Ψυχωτικές διαταραχές, όπως σχιζοφρένεια, σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, παραληρηματική διαταραχή, επιλόχειος ψύχωση
- Διαταραχές φάσματος αυτισμού
- Ψυχιατρικές διαταραχές τρίτης ηλικίας: Διαταραχές μνήμης, άνοια, συμπεριφορικές ή συναισθηματικές διαταραχές
- Post COVID-19 σύνδρομο
- Προβλήματα σχέσεων
- Διαταραχές προσωπικότητας και συμπεριφοράς
- Διαχείριση πένθους και προσωπικών κρίσεων
- Καταχρήσεις και εξαρτήσεις από αλκοόλ ή άλλες ουσίες
- Ψυχοσωματικές παθήσεις – Χρόνια κόπωση
- Διαχείριση χρόνιου πόνου και των ψυχολογικών επιπτώσεων στα πλαίσια σοβαρής σωματικής νόσου
- Διαταραχές πρόσληψης τροφής
- Θεραπεία της ανθεκτικής κατάθλιψης χωρίς φάρμακα με την καινοτόμο και εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο rTMS
- Τηλεψυχιατρική – Ψυχιατρικές και Ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες από απόσταση
- Ψυχοθεραπευτική και υποστηρικτική βοήθεια σε άτομα που βιώνουν προσωπικές ή οικογενειακές, ψυχολογικές και κοινωνικές δυσκολίες
- ”Δεύτερη γνώμη” ως προς τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόγνωση
- Ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής
- Έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών, όπως για πρόσληψη στο Δημόσιο ή στον Ιδιωτικό τομέα, για άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου, άδεια οπλοκατοχής, προσωπικό ασφαλείας, διδακτικά καθήκοντα, ἀδεια ναυαγοσωστικής κ.α.)
- Υποστήριξη και καθοδήγηση των μελών της οικογένειας πάσχοντος από ψυχικό νόσημα
- Συμβουλευτική και ψυχοεκπαίδευση γονέων ανήλικου παιδιού με ψυχιατρική ή αναπτυξιακή διαταραχή